Вчені розробили «пластир», який здатний виявити небезпечні бактерії в м'ясі

pixabay.com/Karamo

Дослідники з Університету Макмастера в Канаді розробили прозорий сенсорний «пластир», здатний виявляти небезпечні бактерії в м'ясних продуктах. При контакті з патогенною кишковою паличкою матеріал починає світитися. Автори проекту вважають, що з часом подібні детектори зможуть замінити маркування з терміном придатності на упаковках.

Основа наклейки виконана з прозорого і гнучкого полімеру. На тонкий шар полімеру нанесли дезоксірібозіми - молекули ДНК, що володіють каталітичною активністю і здатні розщеплювати інші молекули.

При цьому склад наклейки не вступає в реакцію з придатним до вживання продуктом.

Розробники наклейок-детекторів кажуть, що технологія дозволяє створити сенсори, чутливі і до інших патогенних бактерій, включаючи сальмонелу. Такі наклейки можна розміщувати на упаковках різних продуктів і напоїв. Виробництво сенсорів порівняно недорого, тому в майбутньому їх можна використовувати замість маркування із зазначенням терміну придатності. Такий метод більш надійний, оскільки продукт з часом починає псуватися і до закінчення терміну - наприклад, при неправильному зберіганні.

Джерело: naked-science