7 основних продуктів для весняного меню
- Життєво
- LifeStyle
- 29.04.2018 23:22

Кінець зими і настання перших весняних днів у багатьох з нас давно асоціюється з відчуттям втоми і сонливості, застудою, що так недоречно повернулася, або загостренням хронічних захворювань. А якщо врахувати погіршення стану шкіри, волосся і нігтів (не кажучи вже про декілька зайвих сантиметрах на стегнах або талії), картина стає і зовсім гнітючою. Які продукти необхідно включати в наше весняне меню, щоб якомога швидше впоратися з цими проблемами? Давайте дізнаємося про особливості раціону для цього періоду, щоб зустріти весну в доброму здоров'ї і відмінному настрої.
Яловичина: послужить джерелом повноцінного білка
Нежирна яловичина, відварна або запечена - чудове джерело протеїнів, необхідних нашому організму не тільки в складі весняного меню, а й протягом усього року. До складу цього сорту м'яса входить достатня кількість L-карнітину - речовини, що бере участь в процесах ліпідного обміну, благотворно впливає на нормалізацію обмінних процесів і імунітет. Не будемо забувати також, що саме з яловичини організм найбільш активно засвоює залізо, необхідне для запобігання залізодефіцитної анемії.
Ну і звичайно, яловичина - м'ясо, яке досить довго засвоюється, забезпечуючи нам тривале відчуття ситості і рятуючи фігуру від спонтанних перекусів. З'їжте шматочок запеченої яловичини з овочевим салатом на обід - і ви зможете продовжувати активний робочий день, не згадуючі про калорійні тістечка або смажені пиріжки.
Морська риба: джерело фосфору і омега-3
Продовжуючи тему білкової складової вашого весняного меню, нагадаємо про необхідність включати в свій раціон різні сорти морської риби. М'ясо океанічних риб - смачний дієтичний продукт, воно містить:
· Багато цінних вітамінів, в числі яких А, Е, B6 і В12, D;
· Найважливіші для нас макро і мікроелементи - калій, магній, фосфор, селен, йод;
· Омега-3 поліненасичені жирні кислоти.
Любителям знежирених продуктів корисно буде знати, що саме жирна риба - оселедець, скумбрія, палтус, лосось - допоможе заповнити недолік омега-3, які беруть участь в синтезі клітинних мембран і стероїдних гормонів, впливають на інтенсивність розщеплення жирів, а також попереджають розвиток деяких злоякісних новоутворень і зміцнюють імунітет.
Риба смачна в будь-якому вигляді, проте якщо ви ведете непримиренну боротьбу із зайвими кілограмами, готуйте її на пару, в духовці або на грилі.
Кисломолочні продукти: на сторожі імунітету
Кисломолочні продукти: кефір, натуральний йогурт, кисле молоко, ацидофілін в достатку містять лакто і біфідо-бактерії, недолік яких, може відбитися на міцності імунної захисту. До весни мікрофлора нашого кишечника потребує оздоровлення - особливо, якщо на протязі зими нам доводилося лікуватися антибіотиками.
Ну, а крім того, молочні продукти - це джерело кальцію, необхідного для наших кісток, зубів і нормалізації згортання крові.
Оскільки безсумнівну користь принесуть лише абсолютно свіжі молочні продукти, має сенс готувати їх в домашніх умовах, зі свіжого молока і спеціальної закваски.
Для тих, хто мріє про приголомшливі селфі в пляжний сезон, рекомендують в якості вечірнього перекусу стакан домашнього йогурту, в який додана ложка висівок: клітковина активізує перистальтику і допоможе налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, а вітаміни групи В подбають про стан шкіри, волосся і нігтів.
Овочі і коренеплоди - основа весняного меню
Дієтологи настійно рекомендують зробити вживання овочів і коренеплодів основою вашого весняного меню. З настанням теплих днів енерговитрати організму знижуються, а тому настільки милі нашому серцю макарони і здобну випічку краще замінити легкими овочевими стравами. Можливо, в них вже не так багато вітамінів, проте вони багаті клітковиною, яка стимулює роботу кишечника. Крім того, навіть навесні в овочах міститься безліч необхідних для нашого здоров'я мінеральних речовин.
Для тих, хто не любить або не має можливості довго чаклувати над кулінарними шедеврами, передбачений відмінний компромісний варіант - заморожені овочеві суміші. В заморожених овочах і фруктах зберігається досить багато вітамінів, а крім того, вони легкі в приготуванні.
Ода пророщеним злакам: дешево і ефективно
Одна з дешевих і доступних, а головне гарантованих можливостей збагатити вітамінами своє весняне меню - використання в раціоні пророщеного зерна. Саме навесні, коли до настання пори сезонних, вирощених на відкритому грунті овочів ще далеко, у нас є можливість використовувати різні види пророщених злаків. Пророщувати можна найрізноманітніші види зерна: пшеницю, овес, гречку, льон, овес або кукурудзу. Пророщене зерно містить унікальний комплекс вітамінів (в їх числі вітаміни A, C, E і групи В), безліч цінних мінеральних і біологічно активних речовин, білки, жири, прості і складні вуглеводи, а також клітковину. Пророщені злаки в весняному меню можуть стати для нас потужним біологічним стимулятором, здатним відновити послаблений імунітет і активізувати обмінні процеси.
Зерно для пророщування бажано придбати в аптеках або спеціалізованих магазинах, щоб уникнути вживання в їжу продукту, обробленого токсичним препаратом для захисту від шкідників.
Зерно миють, перебирають, заливають невеликою кількістю води і прикривають нещільної тканиною (наприклад, марлею). Зерно вважається готовим до вживання, коли довжина паростка досягне 1-2 мм. Ви можете використовувати його для приготування салатів або додавати в різні страви.
Шпинат в весняному меню: вітаміни для краси і здоров'я
Зрозуміло, що з наближенням весни нам хочеться якомога частіше бачити на столі різні види листової зелені. Шпинат - одна з найбільш ранніх листових культур, його соковиті темно-зелені листочки справжній скарб для організму в період весняного гіповітамінозу. У шпинаті виявлено вітаміни A, C, E, групи В, Р, РР. Крім того, цей продукт багатий грубими харчовими волокнами, а по вмісту рослинного білка поступається лише бобовим. А ще він містить йод, дефіцит якого, обов'язково позначиться на самопочутті. Особлива перевага шпинату - його кулінарна універсальність. Ви можете додавати його куди завгодно: в салати, супи, начинку для випічки.
Фрукти і ягоди - приємний і корисний десерт
Прихід весни - відмінний привід ввести в своє весняне меню достатню кількість фруктів і ягід. Серед фруктів в весняний період найбільш корисними будуть різні види цитрусових - саме вони забезпечать організм достатньою кількістю вітаміну С, який надасть необхідну підтримку ослабленому імунітету. Корисні будуть не тільки свіжі, але і сушені або заморожені фрукти та ягоди, які підійдуть для приготування смачних і корисних вітамінних десертів.
Хочете отримати максимум користі з фруктів і ягід? Тоді постарайтеся з'їсти їх, не змішуючи з іншими продуктами, використовуйте в якості низькокалорійного перекусу.
Здорове харчування у весняний період - це гармонійне поєднання продуктів, що забезпечують організм не тільки необхідною кількістю білків, жирів і вуглеводів, але й заряджають нас енергією вітамінів. Формуючи раціон, доповніть його трав'яним або зеленим чаєм, який підбадьорить не виснажуючи ресурси вашого організму.
Джерело: estet-portal